Principii si reguli

Principii

 1. Școala de vară de la Telciu se bazează pe practica egalității. Prin asta înțelegem participarea la Școala de vară, și întreaga ședere la Telciu, ca o oportunitate pentru a pune în practică egalitarismul vizavi de toate celelalte persoane, indiferent de clasa socială, gen, rasă/etnie, orientare sexuală, nivel de studii, șamd. Este o ocazie de a interacționa cu, și de a te raporta în acest fel la toată lumea pe care o întâlnești, fie ei localnici, participanți, echipa de organizare, sau profesorii care țin cursurile. Te încurajăm să profiți de această oportunitate de întruchipa o atitudine egalitaristă în cadrul tuturor interacțiunilor tale sociale câtă vreme ești la Telciu, putând astfel să lași deoparte ierarhiile sociale verticale și artificiale.
 2. Școala de vară de la Telciu are ca scop învățarea și schimbul de cunoștințe, de pe o poziție decolonială. Înțelegem orice interacțiune sau activitate la care iei parte în timpul Școlii de vară ca o astfel de oportunitate – adică includem în această perspectivă nu doar cursurile, prelegerile sau atelierele, ci și interacțiuni cu oricine te poți întâlni aici: localnicii, participanții, profesorii, echipa de organizare șamd. Ceea ce înseamnă că poți iniția interacțiuni cu oricine, învățând cu și de la ei, precum și împărtășind cunoștințele tale – credem că o astfel de atitudine va intensifica atât experiențele tale decoloniale practice, cât și pe cele teoretice.
 3. Ne dorim să susținem gândirea critică invitând pe toată lumea să observe felurile în care modul lor de gândire stă la baza acțiunilor lor, și să fie auto-critici cu privire la comportamentul lor.
 4. La Telciu creăm un spațiu unde libera exprimare este apreciată și susținută, atâta vreme cât se bazează pe gândire critică și considerații etice. Discursul urii sau orice alt fel de violență discursivă/discurs violent nu sunt tolerate.
 5. Ne asumăm o poziționare feministă înțelegând prin asta că orice experiență umană are relevanță politică, genul fiind una dintre liniile de demarcație ce permit perpetuarea inegalității dintre oameni.
 6. Ne luptăm pentru autonomie și demnitate, fiind esențiale aici dreptul de a avea o opinie și dreptul ca opiniile să fie ascultate ale tuturor grupurilor sociale marginalizate, deposedate și reduse la tăcere în
  societatea contemporană.
 7. Încurajăm dialogul dintre ceea ce este prezent, vizibil, și ceea ce este absent sau invizibil – ne interesează să creăm un cadru pentru dialog intercultural critic care să permită împărtășirea diferitelor perspective și practici egalitare, decoloniale, feministe și emancipatoare.

Reguli:

 1. Te rugăm ține minte că Telciu este un sat, ceea ce înseamnă că impactul prezenței Școlii de vară este semnificativ pentru localnici. Suntem vizitatori în locul unde ei trăiesc, deci nu dorim să avem un impact negativ asupra vieții lor. Asta înseamnă să fim conștienți de efectele acțiunilor noastre mereu, dar în particular în spațiile publice sau zone comune, precum centrul satului, străzi, trotuare, pe dealuri, în magazine, și nu numai.
 2. Așteptările noastre sunt ca toate zonele comune și spațiile comune de cazare să fie considerate și tratate ca o extensie a căminelor noastre. Ordinea și curățenia sunt necesare pentru a ne asigura că spațiile rămân disponibile și pentru ceilalți.
 3. În majoritatea zonelor comune și spațiilor de locuit (camping, sală de curs, case închiriate de la localnici, etc.) toată lumea este responsabilă pentru îngrijirea spațiului pe durata Școlii – asta înseamnă să nu ne lăsăm lucruri sau deșeuri în urmă, în primul rând, dar și să lăsăm spațiul cel puțin cum l-am găsit, dacă nu chiar într-o stare mai bună.
 4. Zona pentru corturi (camping-ul) este o zonă comună de cazare care nu dispune de izolare fonică și care se folosește în comun cu alți participanți, unii dintre ei putând fi acompaniați de copii. Te rugăm să păstrezi liniștea între 22 și 8 pentru ca cei care doresc să poată dormi.
 5. Nu tolerăm consumul de droguri recreaționale sau substanțe ilegale. Consumul în public al substanțelor de acest tip pe durata Școlii de vară, precum și pe întreaga durată a șederii în Telciu, va rezulta într-un prim avertisment, urmat de excluderea persoanei.
 6. Te rugăm să comunici echipei de organizare oricând principiile și regulile Școlii de vară sunt încălcate în mod flagrant, fie că te afectează pe tine sau pe alte persoane. Comportamentele pe care nu le dorim includ, dar nu se limitează la, discriminare în toate formele ei (rasism, sexism, clasism, etc.), hărțuire sexuală, și în general orice formă de violență. Comportamentul de acest gen atrage după sine un prim avertisment, iar în caz de repetare a lui, excluderea persoanei.

Pentru orice sugestie sau comentariu, te rugăm scrie-ne aici: modernitateruralitate@gmail.com