Profesori

DANIELA GABOR este profesor asociat de economie la Universitatea de Vest a Angliei, din Bristol. Este doctor în științe bancare și finanțe, titlu conferit de Universitatea Stirling (2009). De la obținerea titlului, a publicat pe tema crizei băncilor centrale, a guvernării băncilor globale și a FMI, și a “shadow banking” și “repo markets”. Cea mai recentă publicație este co-editarea unui volum, împreună cu Charles Goodhard, Jakob Vestegaard, și Ismail Erturk, cu titlul “Băncile centrale la răscruce”. Este interesată în activități legate de “shadow banking”, în particular “repo markets”, și implicațiile asupra sistemului bancar centralizat, piața obligațiunilor suverane și activitățile de regularizare; economia politică a băncilor globale, interconectate și prezența lor în țări în curs de dezvoltare, privite prin perspectiva financiarizării dependente.

TANJA OSTOJIĆ (n. 1972, Iugoslavia) este o artistă interdisciplinară și performativă și o activistă cultural independentă, cu rezidența la Berlin. Este absolventă a Facultății de Arte din Belgrad (1990-1995) și a unui master la aceeași instituție (1995-1998). A beneficiat de un program post-doctoral la École Regionale des Beaux-Arts din Nantes, Franța (1998-1999) și de un stagiu de cercetare interdisciplinară la Universitatea de Arte din Berlin (2012-2014). Obișnuiește să se includă pe sine ca personaj în performance-urile realizate și folosește medii diverse în cercetările sale artistice prin care examinează configurațiile sociale și relațiile de putere. De cele mai multe ori, lucrează din perspectiva femeilor migrante, asta deoarece poziționarea politică joacă un rol important în lucrările sale. Începând cu anul 1994, și-a prezentat lucrările în numeroase expoziții, festivaluri și galerii. A fost invitată să țină seminarii, prezentări și workshop-uri în diferite conferințe academice și la universități de artă din Europa și America. Dintre expozițiile sale amintim: Lexicon of Tanja Ostojić (MoCAB Salon, Belgrad, Serbia, 2017), Feminism is Politics! (Pratt Manhattan Gallery, New York, 2016), Bienala de la Pancevo (Serbia, 2016), contesting/ contexting SPORT (nGbK, Berlin, 2016), ECONOMY (Centre for Contemporary Art, Glasgow, 2013), Tanja Ostojić: Body, Politics, Agency (Skuc Gallery, Ljubljana, 2012), Global Feminisms (Brooklyn Museum, New-York, 2007).

MARGARETA (MAGDA) MATACHE   este activistă pentru drepturile romilor din România, directoare a programului de studii rome de la Harvard FXB, precum și instructoare la departamentul pentru drepturile omului in cadrul Universitatii Harvard din SUA. În 2012, a primit o bursă postdoctorală Hauser la Harvard FXB și a fondat Programul de studii rome la acel moment. În aprilie 2017, ea a ghidat cel de-al 5-lea eveniment anual de succes al FXB care a marcat Ziua internațională a romilor: Cultură dincolo de frontiere: Contribuția romilor. Universitatea din Pennsylvania Press a publicat cea mai recentă carte Realizing Roma Rights în primăvara anului 2017. Acest volum, pe care la co-editat cu Andrzej Mirga și directorul de cercetare al FXB, Jacqueline Bhabha, investighează rasismul împotriva romilor și documentează o mișcare politică crescândă condusă de romi în construirea unei Europe mai incluzive și mai echitabile. Din 2005 până în 2012, Matache a fost directoare executivă a Romani CRISS (www.romanicriss.org), un ONG care apără și promovează drepturile romilor. În timpul mandatului său, Romani CRISS a luat poziții ferme în cazurile de discriminare care au vizeat președintele, premierul și ministrul de externe al României. Eforturile de advocacy și litigii ale organizației au contribuit, de asemenea, la aprobarea Proiectului național de desegregare școlară. Înainte de această activitate, Matache a lucrat cu tinerii și a fost instructoare pentru diversitatea culturală și drepturile minorităților. De asemenea, a lucrat ca observator electoral în Balcanii de Vest și a implementat inițiative bine cunoscute, inclusiv „Roma și Pactul de Stabilitate în Europa de Sud-Est” și „Romii folosiți-vă votul cu înțelepciune”. A finalizat un doctorat pe tema dezvoltării copiilor romi, la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și are o diplomă de masterat în Politici Sociale Europene. Publicațiile și cercetările sale vizează drepturile, medierea și ecologia socială a copiilor și adolescenților romi, dezvoltarea timpurie a copiilor, femeile rome, violența împotriva romilor și segregarea în educație.

IULIA POPOVICI (n. 1979) este ziaristă, critic de teatru și curator de arte performative. Este absolventă a Facultății de Litere a Universității din București (1998-2002) și a unui master de scriere dramatică la Facultatea de Teatru, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti (2004-2006). Începând cu anul 2005 este redactor al săptămînalului de informaţie şi atitudine culturală Observator cultural. Este membru în Comitetul Director al ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei. În calitate de curator, a fost implicată în mai multe festivaluri și expoziții: Temps d’Images (Cluj, 2011-2017), co-curator la Bienala Regională de Coregrafie (Centrul Național al Dansului, București, 2016), secțiunea „Focus Romania“, Festivalul Konfrontacje (Lublin, Polonia, octombrie 2014), Romanian Showcase (organizat de Centrul Național al Dansului București, septembrie 2013, aprilie 2014). A realizat proiectul de teatru invizibil Reality Show, în cadrul programului de artă în spaţiul public The Knot (Varşovia, 7 iulie 2010) și proiectul Carte blanche pentru arta performativă independentă (The Knot, Bucureşti, 10 octombrie 2010). Este membru al Uniunii Teatrale din România (Uniter) și al Asociației Internaţionale a Criticilor de Teatru – România (AICT.ro). Este autorul volumelor Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România (Idea Design & Print/Colectiv A, Cluj, 2016), Metaforă. Protest. Concept. Performance Art în România și Moldova (coautor: Raluca Voinea, Idea Design & Print/Colectiv A, Cluj, 2017), Un teatru la marginea drumului (Cartea Românească, București, 2008) și editor al volumelor Sfârșitul regiei, începutul creației colective în teatrul european (Editura Tact, 2015), Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est (Editura Cartier, 2014), Psihoterrapolitica (ART Publishing House, București, 2011), Made in Poland (ART Publishing House, București, 2008).

BOGDAN POPA este lector universitar în studii de gen la Centrul pentru Studii de Gen, Departmentul de Politică și Studii Internaționale, Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Este și cercetător asociat al Colegiului Lucy Cavendish, Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Intersele lui de cercetare sunt următoarele: teorie trans, queer și feministă; istoria genului și a sexualității; teorie politică contemporană; studii est europene; teorie de film și psihanaliză. A publicat următoarele cărți: Rușinea: O genealogie a practicilor queer în secolul XIX (Edinburgh: Editura Universității din Edinburgh). 2017, și Sexul și Capitalul: O teorie a filmului românesc. Editura Tracus Arte, București, 2017.

VICTORIA STOICIU s-a născut în URSS, actualmente Republica Moldova, în 1979. Este absolventă de științe politice (SNSPA) și doctorandă la Universitatea Babeș Bolyai cu o teză pe mișcările sociale din România. Din 2006 este coordonator de proiecte la Fundația Friedrich Ebert România, unde se ocupă de proiecte legate de piața muncii, politici sociale, migrație. Din 2015 este corespondent național Eurofound, publicând rapoarte regulate pe tema evoluției relațiilor de muncă din România. În această calitate a coordonat o serie de proiecte, dintre care amintim: “Impact of the economic crisis on Romanian labour mobility”, „Sustainable Romania”, „Ageing in Romania”, „Romanian youth: values, expectations and life style”. Este bursieră Transatlantic Forum on Migration and Integration (GMF) şi absolventă a Şcolii Europene pentru Democraţie din Cadrul Consiliului Europei. În perioada 2011-2013 a făcut parte din echipa de coordonare a CriticAtac. A a publicat articole de opinie și eseuri în Decât o Revistă, Dilema Veche, Foreign Policy România, pe www.republica.ro, www.contributors.ro etc. De-a lungul timpului a fost implicată în diverse proiecte de cercetare din universități și instituții din țară și străinătate: munca precară și forme atipice de muncă (Dublin City University Business School, 2015-2016), migrația tinerilor (Asociația Novapolis, 2014-2015), cercetări despre mobilitatea muncii și probleme sociale (Societatea Academică Română, 2001-2006).

NICOLAE – EMANUEL DOBREI (născut în 1980 la Deva) a absolvit Facultatea de Științe Politice din SNSPA în 2002 și și-a susținut doctoratul la aceeași instituție în 2012 cu o dizertație despre teoria legitimității democratice a lui John Rawls. După o perioadă în care a lucrat ca asistent de cercetare pe politici publice în cadrul Institutului de Științe ale Educației (2007-09) a profesat ca asistent (din 2009) și lector (2016) în FSP – SNSPA. Domeniile sale de interes sunt teoria politică, ideologiile politice și istoria ideilor politice. În anul 2017 a înființat împreună cu colegi cu interese similare Bucharest Center for Political Theory, un centru de cercetare în domeniul teoriei politice. A publicat în coautorat studii în domeniul politicilor educaționale, capitole și articole pe ideologii politice, traduceri din Robert Tucker și Leszek Kolakowski. În prezent predă cursuri de Introducere în filosofia politică, Teorii politice radicale, ideologii politice, Analiza normativă a politicilor publice și politică americană. În cadrul Facultății este mebru al echipei redacționale a revistei ”Perspective politice”, coordonează Conferința anuală a studenților de Științe politice, Atelierul de teorie politică sau clubul de film Cinepolis.

CORINA TULBURE (n. 1977, la Iași) este jurnalistă colaboratoare cu mass media din Spania, unde este rezident din anul 2001. Lucrează pe subiecte legate de fenomenul migrației atât în Spania, cât și în alte țări (Turcia, Bulgaria, Ungaria, Tunisia, Germania). Licențiată în Litere în România, are un doctorat în cadrul Universității din Barcelona în domeniul Analizei discursului. Co-autor al volumului El último europeo (Oveja roja, Madrid, 2014). A lucrat cu organizații din Barcelona care denunță situația migranților fără documente din Spania și lipsa accesului acestora la serviciile publice. A colaborat cu platforma PICUM (Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants) în privința accesului migranților la sistemul sanitar în Spania. Membru al rețelei ROMEST care lucrează cu cetățenii romi din Estul Europei în Catalonia. Membru al grupului de cercetare de la Universitatea UNISINOS, Brazilia, Mercado laboral y pobreza.

JULIA ROTH  este cercetătoare post-doctorală şi instructor al proiectului finanţat de către Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării al Republicii Federale Germania The Americas as Space of Entanglement(s), în cadrul Centrului pentru Studii Inter-Americane al Universităţii Bielefeld din Germania. Anterior, a lucrat ca cercetător post-doctoral în proiectul interdisciplinar de cercetare desiguALdades – Interdependent Inequalities in Latin America, la Freie Universität Berlin şi ca lector la Lateinamerikainstitut (Freie Universität, Berlin) şi la Centrul pentru Studii de Gen Interdisciplinare (Humboldt Universität, Berlin). Cercetările au purtat-o prin Mexic, Argentina, Nigeria, New York şi Cuba. Teza de ei de doctorat a abordat construcţiile occidentale de gen ale Americii Latine. Ca student doctoral, Julia Roth a obţinut o bursă în cadrul programului Cultures in/of Mobility (Potsdam) şi a fost membruă a programului doctoral Gender as a Category of Knowledge, în cadrul Humboldt Universität, Berlin. Cercetările ei actuale se concentrează asupra producerii cunoaşterii feministe transnaţionale în Hip Hop.

MANUELA BOATCĂ  (n. 1975) este profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania. A fost visiting-profesor la IUPERJ, Rio de Janeiro în 2007/08 și profesoară de sociologia inegalităților globale la Institutul Latino-American al Universității Freie din Berlin, Germania. Studiile sale asupra sistemelor-lume, perspectivelor postcoloniale și decoloniale, genul în modernitate/colonialitate și geopolitica cunoașterii în Europa de Est și America Latină au fost publicate în ournal of World-Systems Research, Cultural Studies, South Atlantic Quarterly, Political Power and Social Theory, Berliner Journal für Soziologie, Österreichische Zeitschrift für Soziologie, Zeitschrift für Weltgeschichte and Theory, Culture and Society. Este autoarea lucrării „Global Inequalities beyond Occidentalism”, Ashgate 2015 (Routledge 2016) și co-editoare (alături de E. Gutiérrez Rodríguez și S. Costa) a volumului „Decolonizing European Sociology. Transdisciplinary Approaches”, Ashgate 2010 și a „Handbuch Entwicklungsforschung” (cu K. Fischer și G. Hauck), Springer 2015. Fondatoare a Școlii de vară de la Telciu și profesoară în cadrul acesteia. În septembrie 2017 a fost declarată sociologul lunii de către prestigioasa publicație „Current Sociology”.

CORNEL BAN (n. 1973, Năsăud) este autorul a zece articole peer-reviewed cu privire la strategiile politicilor economice în sud-estul Europei, Europa de Est şi America Latină, experţi şi politică economică, politica recomandărilor fiscale ale FMI şi managementul crizei fiscale europene. Cea mai recentă carte a sa (Ruling Ideas: How Neoliberalism Goes Local, Oxford University Press, 2018), care tratează problemele rezistenţei crizei şi adaptării locale ale paradigmelor economice globale în Spania şi România, a primit premiul pentru economie politică pentru anul 2017 al Asociației Britanice de Studii Internaționale. În limba română a publicat cartea Dependență și dezvoltare (Editura Tact, 2014). Dr. Ban a co-editat numere speciale cu privire la FMI, ţările BRICS şi finanţele din umbră pentru reviste proeminente precum Review of International Political Economy, Journal of Common Market and Governance. Începând cu anul 2018 este lector în economie politică al City University of London și profesor asociat la Copenhagen Business School. În trecut a lucrat ca profesor asistent la Universitatea din Boston și cercetător la Universitatea Brown din Statele Unite. De asemenea, a fost cercetător la European University Institute. Dr. Ban s-a născut şi a crescut la câţiva kilometri depărtare de Telciu.

OVIDIU ŢiCHINDELEANU (n. 1976, în Cluj). Filosof, traducător şi teoretician al culturii. Scrie despre teoria critică socială, gîndirea decolonială, noi materialisme, internaţionalism, Europa de Est şi istoria culturală a postcomunismului. Studii de filosofie la Cluj-Napoca, Strasbourg şi Binghamton, NY. Doctor în filosofie, Universitatea Binghamton, NY (2009). Redactor al revistei bianuale de teorie critică şi artă contemporană IDEA artă + societate şi coordonator de colecţii al Editurii IDEA, Cluj. Co-fondator şi redactor al revistei independente Philosophy & Stuff (1997-2000). Co-fondator al platformelor independente Indymedia Romania (2004), CriticAtac.ro (2010) şi LeftEast International (2012). Fost membru al grupului de lucru pentru integrarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est în Forumul Social European (2006); organizator al Iniţiativei Europa de Est – Sudul Global (FSM Tunis 2013). Membru în consiliul director al El Taller International, un ONG internaţional dedicat conceperii şi organizării unor forme non-vindicative de justiţie socială, precum Curţile Internaţionale ale Femeilor. Din 2012 predă la Şcoala Decolonială, Roosevelt Institute, Middelburg, Olanda, iar din 2016 este membru fondator și profesor la Școala de vară de la Telciu. Traducător în română a unor cărţi de Silvia Federici, Sylvia Marcos, Walter Mignolo, Arturo Escobar, Immanuel Wallerstein, Ivan Illich, Giles Deleuze, Peter Sloterdijk. Autor al Romanian Revolution Televised (with K. Petrovszky, IDEA, 2008); co-editor of The Anticommunist Ilussion (Cartier 2008). În 2016 a publicat la editura Idea „Contracultură. Rudimente de filosofie critică”.