Invitaţi

JULIE KLINGER (n. 1983) este geografă și Profesoară asistentă de Relații internaționale în cadrul Frederick S. Pardee School of Global Studies de la Universitatea din Boston. Este de asemenea directoare asociată a Inițiativei pentru folosirea pământului și a mijloacelor de trai (LULI), din cadrul Centrului pentru politic de dezvoltare globală (GDP Center) al aceleași universități. Julie este specializată în dezvoltare, mediu și politici ale securității în America Latină și China, dintr-o perspectivă comparată și globală. Ca geografă, cercetarea ei insistă pe cercetarea de teren profundă pentru a examina procesele prin care frontierele bazate pe resurse naturale sunt produse la nivel local și global. Julie a lucrat în regiuni rurale și frontaliere din Brazilia și China în ultima decadă pentru a examina discrepanțele dintre politicile (inter)naționale și practicile locale. Ultima ei carte, Rare Earth Frontiers: From Terrestrial Subsoils to Lunar Landscapes (Cornell University Press, publicată în toamna lui 2017) a primit premiul Meridian Award în 2017, premiu acordat de către Asociația americană a geografilor pentru “contribuția deosebit de importantă în promovarea artei și științei geografiei”.

DON KALB (n. 1959) este Profesor în cadrul Departamentul de antropologie socială al Universității din Bergen, precum și Profesor în cadrul Universității din Utrect. Cercetarea sa s-a concentrat pe numeroase teme, inclusiv globalizare, naționalism, istoria muncii, și clasă, dintr-o perspectivă antropolgică marxistă. Cercertarea s-a empirică s-a orientat înspre transformări economice, clasă, și cultură populară și politică în Europa, în particular în Olanda și Europa Centrală și de Est. În 1999, Don a fost director al programului Consecințe sociale ale transformărilor economice din Europa de Est, organizat de Institut für die Wissenschaften vom Menschen din Viena, Austria. In 2015, Don a fost profesor eminent invitat la Graduate Center, CUNY în New York City ca parte a Inițiativei pentru cercetare avansată a universității. În prezent, împreună cu Chris Hann, este director al grupului de cercetare despre financializare al Institului Max Planck pentru antropologie socială din Halle, Germania. Don este editorul fondator al jurnalului de antropologie Focaal: Jurnal de antropologie globală și istorică, precum și editorul blogului FocaalBlog. Focaal se concentrează pe intersecția dintre dezbaterile antropologice și historice ce examinează studii de caz locale într-un context global.

MANUELA BOATCĂ  (n. 1975) este Profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania. A fost visiting-profesor la IUPERJ, Rio de Janeiro în 2007/08 și profesoară de sociologia inegalităților globale la Institutul Latino-American al Universității Freie din Berlin, Germania. Studiile sale asupra sistemelor-lume, perspectivelor postcoloniale și decoloniale, genul în modernitate/colonialitate și geopolitica cunoașterii în Europa de Est și America Latină au fost publicate în ournal of World-Systems Research, Cultural Studies, South Atlantic Quarterly, Political Power and Social Theory, Berliner Journal für Soziologie, Österreichische Zeitschrift für Soziologie, Zeitschrift für Weltgeschichte and Theory, Culture and Society. Este autoarea lucrării „Global Inequalities beyond Occidentalism”, Ashgate 2015 (Routledge 2016) și co-editoare (alături de E. Gutiérrez Rodríguez și S. Costa) a volumului „Decolonizing European Sociology. Transdisciplinary Approaches”, Ashgate 2010 și a „Handbuch Entwicklungsforschung” (cu K. Fischer și G. Hauck), Springer 2015. Fondatoare a Școlii de vară de la Telciu și profesoară în cadrul acesteia. În septembrie 2017 a fost declarată sociologul lunii de către prestigioasa publicație „Current Sociology”.

MARIUS TURDA (n. 1973) este Profesor de Biomedicina secolului XX în Europa Centrală și de Est, la School of History, Philosophy and Culture, din cadrul Universității Oxford Brooks. Marius predă la această universitate din 2005. A fost directorul fondator al Institutului Cantemir al Universității din Oxford (2012-2013) și fondatorul grupului de lucru despre Istoria eugeniei și a rasei (HRE), fondat în 2006. Între 2010 și 2014 a fost directorul adjunct al Centrului pentru sănătate, medicină și societate. Este membru al Societății regale istorice, precum și al Institutului Galton. Principalele sale interese de cercetare se leagă de istoria europeană post-1800, și conexiunile ei cu lumea largă, anume ideologii politice, imperii și state-națiune, biomedicină, istoria ideilor/istoria intelectuală a Europei de Est, precum și istoriografie, metodologii și teorii ale istoriei. A publicat și editat numerioase volume pe tema rasei, etniei și eugeniei, ultimele sale publicații incluzând Stiinta si etnicitate: Cercetarea antropologica in Romania anilor ’30, Muzeul Municipiului Bucuresti (2018), Ideea de superioritate nationala in Imperiul Austro-Ungar, Argonaut (2016), Eugenism si modernitate: Natiune, Rasa si biopolitica in Europa, 1870-1950, Polirom (2014) și Modernism and eugenics, Palgrave Macmillan (2010). Este curatorul expoziției “Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România în anii 30”, găzduită de către Muzeul județean de artă și istorie din Zalău între ianuarie și februarie 2019.

DANIELA GABOR este Profesor asociat de economie la Universitatea de Vest a Angliei, din Bristol. Este doctor în științe bancare și finanțe, titlu conferit de Universitatea Stirling (2009). De la obținerea titlului, a publicat pe tema crizei băncilor centrale, a guvernării băncilor globale și a FMI, și a “shadow banking” și “repo markets”. Cea mai recentă publicație este co-editarea unui volum, împreună cu Charles Goodhard, Jakob Vestegaard, și Ismail Erturk, cu titlul “Băncile centrale la răscruce”. Este interesată în activități legate de “shadow banking”, în particular “repo markets”, și implicațiile asupra sistemului bancar centralizat, piața obligațiunilor suverane și activitățile de regularizare; economia politică a băncilor globale, interconectate și prezența lor în țări în curs de dezvoltare, privite prin perspectiva financiarizării dependente.