Invitaţi

JULIE KLINGER (n. 1983), doctor în Științe Geografice, este Asistent Universitar la Frederick S. Pardee School of Global Studies, Director Asociat la Global Development Policy Center’s Land Use and Livelihoods Initiative. Julie Michelle Klinger, în cercetarea sa, se concentrează pe dinamica frontierelor resurselor globale, cu o atenție deosebită pe sustenabilitatea socială și ecologică în China, Brazilia și Statele Unite. În special, examinează în ce fel diversele tipuri de violență și strategii de supraviețuire conturează utilizarea terenurilor, conservarea mediului și protecția mijloacelor de trai. Cercetarea lui Klinger folosește metode calitative și cantitative combinate cu lucrări de teren extinse, de multe ori în limbile locale. A publicat numeroase articole despre resursele naturale, politica de mediu și spațiul cosmic. Cartea sa din 2017, Rare Earth Frontiers: From Terrestrial Subsoils to Lunar Landscapes (Frontierele rare ale pământului: de la subsolurile terestre la peisajele lunare), a fost distinsă cu Meridian Book Prize pentru „contribuția neobișnuit de importantă pentru artă și pentru științele geografice”.

DON KALB (n. 1959) este Profesor în cadrul Departamentul de antropologie socială al Universității din Bergen, precum și Profesor în cadrul Universității din Utrect. Cercetarea sa s-a concentrat pe numeroase teme, inclusiv globalizare, naționalism, istoria muncii, și clasă, dintr-o perspectivă antropolgică marxistă. Cercertarea s-a empirică s-a orientat înspre transformări economice, clasă, și cultură populară și politică în Europa, în particular în Olanda și Europa Centrală și de Est. În 1999, Don a fost director al programului Consecințe sociale ale transformărilor economice din Europa de Est, organizat de Institut für die Wissenschaften vom Menschen din Viena, Austria. In 2015, Don a fost profesor eminent invitat la Graduate Center, CUNY în New York City ca parte a Inițiativei pentru cercetare avansată a universității. În prezent, împreună cu Chris Hann, este director al grupului de cercetare despre financializare al Institului Max Planck pentru antropologie socială din Halle, Germania. Don este editorul fondator al jurnalului de antropologie Focaal: Jurnal de antropologie globală și istorică, precum și editorul blogului FocaalBlog. Focaal se concentrează pe intersecția dintre dezbaterile antropologice și historice ce examinează studii de caz locale într-un context global.

MANUELA BOATCĂ  (n. 1975) este Profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania. A fost visiting-profesor la IUPERJ, Rio de Janeiro în 2007/08 și profesoară de sociologia inegalităților globale la Institutul Latino-American al Universității Freie din Berlin, Germania. Studiile sale asupra sistemelor-lume, perspectivelor postcoloniale și decoloniale, genul în modernitate/colonialitate și geopolitica cunoașterii în Europa de Est și America Latină au fost publicate în ournal of World-Systems Research, Cultural Studies, South Atlantic Quarterly, Political Power and Social Theory, Berliner Journal für Soziologie, Österreichische Zeitschrift für Soziologie, Zeitschrift für Weltgeschichte and Theory, Culture and Society. Este autoarea lucrării „Global Inequalities beyond Occidentalism”, Ashgate 2015 (Routledge 2016) și co-editoare (alături de E. Gutiérrez Rodríguez și S. Costa) a volumului „Decolonizing European Sociology. Transdisciplinary Approaches”, Ashgate 2010 și a „Handbuch Entwicklungsforschung” (cu K. Fischer și G. Hauck), Springer 2015. Fondatoare a Școlii de vară de la Telciu și profesoară în cadrul acesteia. În septembrie 2017 a fost declarată sociologul lunii de către prestigioasa publicație „Current Sociology”.

MARIUS TURDA (n. 1973) este Profesor de Biomedicina secolului XX în Europa Centrală și de Est, la School of History, Philosophy and Culture, din cadrul Universității Oxford Brooks. Marius predă la această universitate din 2005. A fost directorul fondator al Institutului Cantemir al Universității din Oxford (2012-2013) și fondatorul grupului de lucru despre Istoria eugeniei și a rasei (HRE), fondat în 2006. Între 2010 și 2014 a fost directorul adjunct al Centrului pentru sănătate, medicină și societate. Este membru al Societății regale istorice, precum și al Institutului Galton. Principalele sale interese de cercetare se leagă de istoria europeană post-1800, și conexiunile ei cu lumea largă, anume ideologii politice, imperii și state-națiune, biomedicină, istoria ideilor/istoria intelectuală a Europei de Est, precum și istoriografie, metodologii și teorii ale istoriei. A publicat și editat numerioase volume pe tema rasei, etniei și eugeniei, ultimele sale publicații incluzând Stiinta si etnicitate: Cercetarea antropologica in Romania anilor ’30, Muzeul Municipiului Bucuresti (2018), Ideea de superioritate nationala in Imperiul Austro-Ungar, Argonaut (2016), Eugenism si modernitate: Natiune, Rasa si biopolitica in Europa, 1870-1950, Polirom (2014) și Modernism and eugenics, Palgrave Macmillan (2010). Este curatorul expoziției “Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România în anii 30”, găzduită de către Muzeul județean de artă și istorie din Zalău între ianuarie și februarie 2019.

DANIELA GABOR este Profesor asociat de economie la Universitatea de Vest a Angliei, din Bristol. Este doctor în științe bancare și finanțe, titlu conferit de Universitatea Stirling (2009). De la obținerea titlului, a publicat pe tema crizei băncilor centrale, a guvernării băncilor globale și a FMI, și a “shadow banking” și “repo markets”. Cea mai recentă publicație este co-editarea unui volum, împreună cu Charles Goodhard, Jakob Vestegaard, și Ismail Erturk, cu titlul “Băncile centrale la răscruce”. Este interesată în activități legate de “shadow banking”, în particular “repo markets”, și implicațiile asupra sistemului bancar centralizat, piața obligațiunilor suverane și activitățile de regularizare; economia politică a băncilor globale, interconectate și prezența lor în țări în curs de dezvoltare, privite prin perspectiva financiarizării dependente.

CORNEL BAN (n. 1973, Năsăud) este autorul a zece articole peer-reviewed cu privire la strategiile politicilor economice în sud-estul Europei, Europa de Est şi America Latină, experţi şi politică economică, politica recomandărilor fiscale ale FMI şi managementul crizei fiscale europene. Cea mai recentă carte a sa (Ruling Ideas: How Neoliberalism Goes Local, Oxford University Press, 2018), care tratează problemele rezistenţei crizei şi adaptării locale ale paradigmelor economice globale în Spania şi România, a primit premiul pentru economie politică pentru anul 2017 al Asociației Britanice de Studii Internaționale. În limba română a publicat cartea Dependență și dezvoltare (Editura Tact, 2014). Dr. Ban a co-editat numere speciale cu privire la FMI, ţările BRICS şi finanţele din umbră pentru reviste proeminente precum Review of International Political Economy, Journal of Common Market and Governance. Începând cu anul 2018 este lector în economie politică al City University of London și profesor asociat la Copenhagen Business School. În trecut a lucrat ca profesor asistent la Universitatea din Boston și cercetător la Universitatea Brown din Statele Unite. De asemenea, a fost cercetător la European University Institute. Dr. Ban s-a născut şi a crescut la câţiva kilometri depărtare de Telciu.

OVIDIU ŢiCHINDELEANU (n. 1976, în Cluj). Filosof, traducător şi teoretician al culturii. Scrie despre teoria critică socială, gîndirea decolonială, noi materialisme, internaţionalism, Europa de Est şi istoria culturală a postcomunismului. Studii de filosofie la Cluj-Napoca, Strasbourg şi Binghamton, NY. Doctor în filosofie, Universitatea Binghamton, NY (2009). Redactor al revistei bianuale de teorie critică şi artă contemporană IDEA artă + societate şi coordonator de colecţii al Editurii IDEA, Cluj. Co-fondator şi redactor al revistei independente Philosophy & Stuff (1997-2000). Co-fondator al platformelor independente Indymedia Romania (2004), CriticAtac.ro (2010) şi LeftEast International (2012). Membru în consiliul director al El Taller International, un ONG internaţional dedicat conceperii şi organizării unor forme non-vindicative de justiţie socială, precum Curţile Internaţionale ale Femeilor. Din 2012 predă la Şcoala Decolonială, Roosevelt Institute, Middelburg, Olanda, iar din 2016 este membru fondator și profesor la Școala de vară de la Telciu. Traducător în română a unor cărţi de Silvia Federici, Sylvia Marcos, Walter Mignolo, Arturo Escobar, Immanuel Wallerstein, Ivan Illich, Giles Deleuze, Peter Sloterdijk. Autor al Romanian Revolution Televised (with K. Petrovszky, IDEA, 2008); co-editor of The Anticommunist Ilussion (Cartier 2008). În 2016 a publicat la editura Idea „Contracultură. Rudimente de filosofie critică”.