Ateliere

Lucia Mărneanu  Atelier de pictură murală (adresat  copiilor cu vîrsta între 8- 16 ani)

 

 

 

 

 

 

 

 

Până acum, Lucia Mărneanu a condus ateliere de pictură murală în cadrul programului ”Dă culoare școlii tale” (proiect de artă participativă în școli pe teme ce țin de drepturile omului, inițiat de Asociația Komunitas) și în cadrul ediției a doua a Școlii de Vară de la Telciu împreună cu elevii Liceului Tehnologic Telciu. Folosindu-se de această experiență, Lucia va ține din nou un atelier de pictură murală la Telciu, de data aceasta pentru a decora pereții unei grădinițe a satului. Atelierul va dura 2 săptămâni și va fi strucurat astfel: un prim modul de 2 zile îi va familiariza pe copii cu istoria, tehnicile, și materialele specifice picturii murale. Punându-le la dispoziție proiecții, documentare și diverse albume de artă, Lucia îi va introduce pe copii în lucrările unei multitudini de artiști, de la Diego Rivera, la Banksy, la Keith Haring. Un al doilea modul va da mână liberă copiilor, așa încât ei vor avea la dispoziție 5 zile în care să propună o schiță colectivă a viitoarei picturi murale. Între timp, Lucia va prelua ideile propuse de elevi și le va transpune sumar pe peretele grădiniței. În pregătirea celui de-al treilea modul, copiilor li se vor furniza toate materialele necesare, iar apoi, timp de o săptămână ei vor finaliza lucrarea murală din grădinița aleasă.  Materialele și ustensilele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori.


Vlad Petri
Atelier de introducere în film documentar (dedicat tinerilor din comuna Telciu și din localitățile învecinate, 14-24 de ani).

@Petronela Murg

Atelierul își propune familiarizarea participanților cu noțiunile de bază din filmul documentar, pornind de la captarea realității prin intermediul imaginilor și a sunetelor, până la noțiunile de montaj și post-producție. Vom discuta despre rolul documentarului în contextul actual, despre puterea social media și necesitatea mijloacelor alternative de propagare a informației. Vom face exerciții și vom documenta diverse situații din realitatea imediată. Vom vorbi despre democratizarea mijloacelor de producție, vom pune telefoanele sau camerele din dotare la treabă.


Maria Brudașcă
Atelier de desen narativ și animație (dedicat copiilor și adolescenților din comuna Telciu și din localitățile învecinate, 5-16 ani).

@Petronela Murg

Scopul atelierului este de a familiariza copiii cu desenul ca limbaj prin introducerea unor noțiuni de bază în desen – punct, pată, linie, formă, culoare, precum și noțiuni de bază în compoziție prin experimentarea diverselor tehnici – desen, acuarelă, colaj. În urma acestei prime părți introductive noțiunile însușite vor fi folosite pentru ilustrarea unei povești inventate de fiecare participant, cu ajutorul unor exemple din cărți si benzi desenate. Materiale necesare: hârtie, creioane, cărbune, creioane colorate/carioci, acuarele, pensule, recipiente pentru apă, materiale pentru colaj, foarfecă, lipici.

Vanessa Singenzia –Atelier de inițiere în arta modelajului în lut (adresat copiilor cu vîrsta între 5 și 12 ani)

Prin atelierul de modelaj vom decoperi cum lutul va prinde formă prin imaginația noastră. Acesta dezvoltă copiilor personalitatea, asigură libertatea de exprimare și manifestare a atitudinilor, precum și creativitatea, dexteritatea și vederea în 3D a obiectelor. Vom învăța împreună tehnici specifice modelaljului în lut și a etapelor acestora. Materialele necesare atelierului sunt asigurate de către organizatori.

Ion Bragă și Codruța CojocAtelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile (adresat copiilor între 6 și 12 ani.

Atelierul își propune îmbinarea educației ecologice și a educației creative, pe de o parte pentru creșterea responsabilității vizavi de impactul uman asupra mediului și folosirea deșeurilor în scop creativ iar pe de altă parte pentru a crea un cadru pentru copii în care aceștia să-și dezvolte abilitățile practice și să-și manifeste în mod liber expresivitatea muzicală. În cadrul activității sale de coordonator muzical, Codruța se bazează în totalitate pe improvizație și experiment (într-un context deschis și liber, lipsit de orice constrângere educațională) ca mod de lucru pentru exprimarea totală a personalității individuale care aduce satisfacții sănătoase pentru creșterea stimei de sine și a curajului de exprimare personală. De asemenea, Codruța și Ion propun activități de conștientizare sonoră, având un interes profund pentru felul în care sunetul se manifestă în mediul exterior și impactul complex pe care îl are asupra ființei umane.

Codruța și Ion vor susține atelierul în cadrul Școlii de vară de la Telciu pe parcursul a 5 zile, după următorul program: în prima zi – acțiune de ecologizare în sat unde împreună cu copiii va vizita gospodăriile sătenilor pentru adunarea de obiecte (cratițe, oale, capace, găleți de plastic, etc.) care vor fi reutilizate ca instrumente muzicale. În următoarele 2 zile va avea loc atelierul propriu-zis unde se va crea o serie de instrumente muzicale de percuție din materialele adunate și se va face un cerc de improvizație. În ziua 4 se va crea o instalație sonoră din materialele reciclate pentru folosul comunității iar în ziua 5 copiii vor sărbători Zilele comunei printr-o paradă muzicală pe ulițele satului cu instrumentele create în cadrul atelierului.