Ateliere

Lucia Mărneanu  Atelier de pictură murală (adresat  copiilor cu vîrsta între 8- 14 ani)

Până acum, Lucia Mărneanu a condus ateliere de pictură murală în cadrul programului ”Dă culoare școlii tale” (proiect de artă participativă în școli pe teme ce țin de drepturile omului, inițiat de Asociația Komunitas) și în cadrul ediției a doua a Școlii de Vară de la Telciu împreună cu elevii Liceului Tehnologic Telciu. Folosindu-se de această experiență, Lucia va ține din nou un atelier de pictură murală la Telciu, de data aceasta pentru a decora pereții unei grădinițe a satului. Atelierul va dura 2 săptămâni și va fi strucurat astfel: un prim modul de 2 zile îi va familiariza pe copii cu istoria, tehnicile, și materialele specifice picturii murale. Punându-le la dispoziție proiecții, documentare și diverse albume de artă, Lucia îi va introduce pe copii în lucrările unei multitudini de artiști, de la Diego Rivera, la Banksy, la Keith Haring. Un al doilea modul va da mână liberă copiilor, așa încât ei vor avea la dispoziție 5 zile în care să propună o schiță colectivă a viitoarei picturi murale. Între timp, Lucia va prelua ideile propuse de elevi și le va transpune sumar pe peretele grădiniței. În pregătirea celui de-al treilea modul, copiilor li se vor furniza toate materialele necesare, iar apoi, timp de o săptămână ei vor finaliza lucrarea murală din grădinița aleasă.  Materialele și ustensilele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori.


Vlad Petri
Atelier de introducere în film documentar (dedicat tinerilor din comuna Telciu și din localitățile învecinate, 14-24 de ani).

@Petronela Murg

Atelierul își propune familiarizarea participanților cu noțiunile de bază din filmul documentar, pornind de la captarea realității prin intermediul imaginilor și a sunetelor, până la noțiunile de montaj și post-producție. Vom discuta despre rolul documentarului în contextul actual, despre puterea social media și necesitatea mijloacelor alternative de propagare a informației. Vom face exerciții și vom documenta diverse situații din realitatea imediată. Vom vorbi despre democratizarea mijloacelor de producție, vom pune telefoanele sau camerele din dotare la treabă.


Maria Brudașcă
& Tiberiu BleoancăAtelier de desen narativ și inițiere în arta modelajului în lut (dedicat copiilor și adolescenților din comuna Telciu și din localitățile învecinate, 8-16 ani).

@Petronela Murg

Atelier de desen narativ

Scopul atelierului este de a familiariza copiii cu desenul ca limbaj prin introducerea unor noțiuni de bază în desen – punct, pată, linie, formă, culoare, precum și noțiuni de bază în compoziție prin experimentarea diverselor tehnici – desen, acuarelă, colaj. În urma acestei prime părți introductive noțiunile însușite vor fi folosite pentru ilustrarea unei povești inventate de fiecare participant, cu ajutorul unor exemple din cărți si benzi desenate. Materiale necesare: hârtie, creioane, cărbune, creioane colorate/carioci, acuarele, pensule, recipiente pentru apă, materiale pentru colaj, foarfecă, lipici.

Atelier de inițiere în arta modelajului in lut

Scopul atelierului este dezvoltarea și stimularea capacităților estetice prin lucrul manual cu ajutorul unui material la îndemana oricui, ușor procurabil: lutul. Se urmărește însusirea unor noțiuni de bază de înțelegere a voumului în spațiu cu ajutorul abstractizării prin elemente de limbaj plastic: punct, linie, formă. Noțiuni precum lumină, umbră, plin-gol, închis-deschis, etc. Vor fi explicate prin diferite metode de compoziție și construcție, ritmuri, moduli, culoare, texturi. Pe baza unor schițe prealabile se va trece la realizare unor obiecte ceramice decorative, figurine, etc. De asemenea se va avea în vedere amplasare in spațiu a piesei ceramice . Materiale necesare : lut, 2-3 kg lut pentru fiecare participant la atelier, culori acrilice. Instrumente: eboșoare din lemn, crațere, pensule, cârpe, recipient apă (pet).

Ion Bragă și Călin HădâmbuțAtelier de improvizație muzicală cu instrumente tradiționale (instrumente de suflat, drîmbă, dobe etc.)

Atelierul de instrumente tradiționale va introduce copiii în lumea muzicală a satului. Se vor arăta și exemplifica instrumentele care se foloseau la horile duminicale, sau la diferite evenimente. Vor învăța să-și cioplească singuri fluiere, să improvizeze instrumente muzicale din diferite tipuri de materiale și obiecte și să utilizeze o variațiune de instrumente de suflat și percuție. Până la finalul atelierului copii vor putea cânta un cântec simplu în grup și a recunoaște numele instrumentelor și timbrul muzical al acestora.