Ateliere și discuții

Expoziție și discuție: Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30

Expoziția curată de Marius Turda va fi prezentată pe parcursul conferinței și școlii de vară. Expoziția are ca scop introducerea în cercetarea antropologică rasială desfășurată în România, în anii 1930. Include materiale antropologice românești, alături de mostre ale cercetării austriece și săsești efectuate în Banat și Transilvania.

Participanții la conferința și școala de vară vor avea șansa să vadă expoziția prezentată de Marius Turda, urmată de o masă rotundă de discuții.

Șezătoare feministă despre manifestul „Feminismul celor 99%”, Editura Fractalia, București, 2019

Feminismul despre care doresc să povestim nu e preocupat de câte femei ajung director de firmă sau președinte. În schimb, vorbește despre munca neplătită pe care majoritatea femeilor o fac în gospodărie. Și despre munca prost-plătită pe care tot femeile o fac în meseriile așa-zise de femei: curățenie, îngrijirea bătrânilor, creșe, grădinițe. De ce o mare parte din munca asta, grea și care nu se termină niciodată, e plătită cu admirație și laude, dar nu cu bani? Cine are de câștigat, mai ales bărbații sau mai ales bogații? Sau poate chiar și alte femei? Cum e folosită violența, atât acasă cât și la locul de muncă, pentru a ține femeile „la locul lor”? Cum e să fii și femeie și de altă etnie? Dar mai ales, cum ne putem folosi de solidaritate și de grevă pentru a ne pune din nou stăpâne pe munca noastră? După o scurtă prezentare a manifestului „Feminismul celor 99%” vom dezbate toate aceste lucruri și vom face schimb de povești cu și despre femei.

Oana Uiorean este scriitoare. Locuiește la Bruxelles, unde crește copii. Uneori ajută la organizarea de greve feministe.

Redefinind Umanismul în era Antropocenului

Pornind de a ideea că trăim în era Antropocenului, anume că acțiunile ființelor umane au o dimensiune geologică, Yves chestionează felul în care înțelegerea interelației dintre umanitate și natură poate transforma viziunea asupra Umanismului. Această întrebare este propusă ca bază a discuției, având ca obiectiv de fundal afirmarea unei forme mai solidare de înțelegere a umanității.

Yves Vaillancourt (n. 1960) a urmat studii de științe politice și filosofie atât în Montréal cât și la Paris. Din 1993 este profesor de filosofie la Collège Ahuntsic (Montréal, Canada). Scrie ficțiune, abordând teme precum călătoriile, fotografia, conexiunile dintre lumile virtuală și reală, precum și căutările contemporane ale sacrului. Este de asemenea fotograf, organizând mai multe expoziții. Ca eseist, a abordat tema ecologiei, ceea ce i-a adus un premiu în Esdras-Minville 1994.

Lansare și discuție pe marginea volumului „Socialiștii. O moștenire (1835-1921)”, Editura Cartier, Chișinău, 2019

Volumul se află în lucru, și va fi lansat în cadrul ediției a IV-a a Școlii de vară de la Telciu, în prezența autorului Adi Dohotaru. Evenimentul constă într-o discuție pe marginea conținutului, dar și a relevanței volumului în contextul social, economic și politic actual. La discuție vor lua parte autorul, precum și câțiva istorici specializați în problematica socialismului românesc.

Adi Dohotaru s-a format ca jurnalist. Este activist pentru dreptul la locuire, forme ecologice de gestiune a deșeurilor, protejarea și dezvoltarea spațiilor verzi și a ariilor protejate, bugetare participativă. Din 2016 este deputat în Parlamentul României.