Activități în comunitate – 2017

Emanuel Copilaș, Universitatea de Vest (Timișoara, România)- Ce valoare mai are astăzi munca? (curs adresat localnicilor)

În gândirea economică modernă, munca și cuantificarea acesteia ocupă un loc aparte. Diferite teorii macroeconomice și-o dispută, cele mai importante fiind, astăzi, marxismul și neoliberalismul. Urmărind modalitatea prin care teoria valorii muncă a fost preluată din liberalismul clasic și adaptată în marxism, prezentul seminar propune o discuție a modalităților prin care neoliberalismul a reacționat la marxism și la teoriile economice de stânga în general prin contestarea acerbă a valorii muncă.

Ateliere adresate copiilor și tinerilor din Telciu și din localitățile învecinate

Gianina CărbunariuTrei zile de poveste la Telciu (atelier de teatru dedicat tinerilor cu vîrsta între 14 și 24 de ani)

Atelierul va consta în exerciții de improvizație teatrală în cursul cărora tinerii participanți vor fi invitați să împărtășească povești, experiențe legate de viața cotidiană din Telciu, să lucreze într-o echipă timp de 3 zile și să creeze împreună o poveste-colaj despre satul în care s-au născut. Nu este nevoie să fi avut o experiență în ceea ce privește teatrul, este important să își dorească să spună și să audă povești. Teatrul poate fi o joacă serioasă în care aflăm lucruri importante/interesante/amuzante/neașteptate despre noi și despre lumea în care trăim. Atelierul își propune să dezvolte spiritul de observație, creativitatea, abilitățile de comunicare ale participanților.

Atelierul  se va desfășura în zilele  15, 16, 17 August, cîte 3 ore pe zi.

Claudiu Lorand Maxim & Silvana Râpeanu – Ghid imaginar al Telciului (atelier de teatru dedicat elevilor din comuna Telciu și localitățile învecinate, vîrsta 10-14 ani)

Copiii din Telciu și din împrejurimi sunt invitați să exploreze teritoriul în care locuiesc cu ochii, pasul și imaginația. Sunt invitați să reflecteze la spațiul în care trăiesc, la comunitatea din care fac parte și la felul cum, fiecare, le integrează în viața sa. Vom descoperi ce fel de povești se suprapun peste geografia locală, vom descoperi care sunt zonele încărcate de semnificație pentru copii și în ce fel semnifică. Peisajul local ne va servi la a cartografia harta emoțiilor, miturilor, misterelor și istoriilor trăite sau închipuite. Distanțele, clădirile, natura vor fi câmpul nostru de joacă. Ele vor servi drept cadru, mijloace și surse pentru un laborator creativ. Vom afla ce dimensiuni, forme și sens capătă localitatea privită prin ochii participanților.

Atelierul va imersa și va suprapune poveștile și imaginarul copiilor peste geografia locală, și se va concretiza printr-o intervenție artistică în spațiul public.

Vlad PetriAtelier de introducere în film documentar (dedicat tinerilor din comuna Telciu și din localitățile învecinate, 14-24 de ani).

Atelierul își propune familiarizarea participanților cu noțiunile de bază din filmul documentar, pornind de la captarea realității prin intermediul imaginilor și a sunetelor, până la noțiunile de montaj și post-producție.

Vom discuta despre rolul documentarului în contextul actual, despre puterea social media și necesitatea mijloacelor alternative de propagare a informației. Vom face exerciții și vom documenta diverse situații din realitatea imediată. Vom vorbi despre democratizarea mijloacelor de producție, vom pune telefoanele sau camerele din dotare la treabă.

Maria Brudașcă & Tiberiu BleoancăAtelier de desen narativ și inițiere în arta modelajului în lut (dedicat copiilor și adolescenților din comuna Telciu și din localitățile învecinate, 8-18 ani).

Atelier de desen narativ

Scopul atelierului este de a familiariza copiii cu desenul ca limbaj prin introducerea unor noțiuni de bază în desen – punct, pată, linie, formă, culoare, precum și noțiuni de bază în compoziție prin experimentarea diverselor tehnici – desen, acuarelă, colaj. În urma acestei prime părți introductive noțiunile însușite vor fi folosite pentru ilustrarea unei povești inventate de fiecare participant, cu ajutorul unor exemple din cărți si benzi desenate.

Materiale necesare: hârtie, creioane, cărbune, creioane colorate/carioci, acuarele, pensule, recipiente pentru apă, materiale pentru colaj, foarfecă, lipici.

Atelier de inițiere în arta modelajului in lut

Scopul atelierului este dezvoltarea și stimularea capacităților estetice prin lucrul manual cu ajutorul unui material la îndemana oricui, ușor procurabil: lutul. Se urmărește însusirea unor noțiuni de bază de înțelegere a voumului în spațiu cu ajutorul abstractizării prin elemente de limbaj plastic: punct, linie, formă. Noțiuni precum lumină, umbră, plin-gol, închis-deschis, etc. Vor fi explicate prin diferite metode de compoziție și construcție, ritmuri, moduli, culoare, texturi. Pe baza unor schițe prealabile se va trece la realizare unor obiecte ceramice decorative, figurine, etc. De asemenea se va avea în vedere amplasare in spațiu a piesei ceramice .

Materiale necesare :lut, 2-3 kg lut pentru fiecare participant la atelier , culori acrilice.

Instrumente: eboșoare din lemn, crațere, pensule, cârpe, recipient apă (pet)

Lucia Mărneanu și elevi ai Liceului Tehnologic Telciu  (10-14 ani) – Pictură murală

Timp de trei zile (13-16 august) Lucia Mărneanu împreună cu elevi ai Liceului Tehnologic Telciu din ciclul gimnazial vor decora un perete al școlii. Desenele care vor da viață peretelui vor avea ca tematică lumea cărților. Materialele și ustensilele necesare vor fi puse la dispoziție de către organizatori.

Teatru:

foto: Alexandru Ungureanu

90 de/cu: Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, scenografia: Irina Gâdiuță, coregrafia: Paul Dunca, afiș: Andrei Câmpan, regia și dramaturgia: David Schwartz. O producție O2G și MACAZ Bar Teatru Coop. Spectacolul face parte din proiectul „Poveștile tranziției – investigarea performativă a istoriilor tranziției post-socia­liste“ cofinanțat de AFCN. MACAZ Bar Teatru Coop.

Creat la Macaz – care a împlinit un an de existenţă, timp în care şi-a creat şi fidelizat publicul şi a devenit, ca şi Centrul Replika, unul dintre spaţiile performative vii din capitală –, spectacolul lui David Schwartz, ’90, pune în discuţie confuzia generală de după Revoluţie şi modul în care aceasta a afectat viaţa cotidiană şi nivelul de trai. Entuziasmul efervescent postcomunist s-a disipat cînd oamenii au început să se confrunte cu şomajul, săracia, pierderea locuinţelor, ceea ce a produs o schimbare de poziţionare politică la nivel individual. În 1990, concepte precum „democraţie“ şi „capitalism“ erau asociate, în mentalul colectiv, cu „prosperitate“ şi „echitate socială“. Drumul de la idealizarea unor principii şi sisteme la deziluzia aplicării lor haotice („originale“, cum spunea Ion Iliescu) în practică s-a soldat cu victime. Clase sociale şi comunităţi etnice/locale s-au prăbuşit cînd s-au inversat polii societăţii: după ce au fost eroizaţi în vechiul regim, muncitorii au devenit victime ale economiei sălbatice de piaţă, ceea ce a dus la pauperizarea lor în masă. Nedreptăţi ale trecutului – precum naţionalizarea imobilelor – au fost „reparate“ prin noi abuzuri (evacuarea forţată a chiriaşilor). (Oana Stoica, http://dilemaveche.ro/sectiune/arte-performative/articol/priveste-inapoi-cu-tristete)

Între Granițe realizat de echipa Ioana Florea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, David Schwartz

Între granițe este un performance-dezbatere participativă despre istoria şi resorturile persecuţiilor, migraţiei şi refugiului în context local şi internaţional.
Performance-ul se înscrie într-un proiect mai amplu de cercetare al celor patru artiste/i, care provin din familii afectate de persecuţie etnică şi migraţie forţată. Demersul propune înţelegerea proceselor de transmutare ca o constantă a istoriei omenirii, prin investigarea şi expunerea istoriilor personale legate de migraţie şi refugiu, atât ale colectivului artistic, cât şi ale publicului potenţial.
(http://artapolitica.ro/2016/11/10/premiera-intre-granite/)

Provizoriu (regia Raul Coldea & Petro Ionescu; cu Doru Mihai Taloș, Oana Mardare, Cătălin Filip)

Provizoriu este un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Spectacolul încearcă să ficționalizeze și să facă vizibile biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic. (http://reactor-cluj.com/provizoriu/)

Film:

foto: Dan Gaftone

Sfîrșitul verii (2015) + documentar surpriză (2016), regizate de Alina Manolache

Să nu mor în vis. Poveste romă despre sănătate (2017) regizat de Anelise Sălan și Ana Ciutu

Merci Patron! (2015) regizat de Fr. Ruffin

De la Anti-Austeritate și ′Nu corporația face legislația′ la Anti-Corupție cu sprijinul corporațiilor – proiecție de fragmente documentare aparținînd regizorului Vlad Petri, de la protestele anti-guvernamentale din 2012, 2013, 2015 și 2017, urmate de o dezbatere despre evoluția protestelor în România

Morgen (2012) regizat de Marian Crișan – proiecția va avea loc pe platoul Zăpode din satul Bichigiu, comuna Telciu.

Lansări de carte și reviste:

foto: Alexandru Ungureanu

Alexandru Racu, Apostolatul antisocial.  Teologie și neoliberalism în România postcomunistă, Tact, 2017.

Gazeta de Artă Politică – număr dedicat lumii rurale, coordonat de Valer Simion Cosma